Gemeenschappen en Gewesten

Algemene info

De 6de Staatshervorming heeft de bevoegdheid over de kinderbijslag overgedragen naar de deelentiteiten (Gemeenschappen en Gewesten). Concreet, vanaf 1 januari 2019 nemen Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap het beheer en de uitbetaling van de kinderbijslag in handen. Het Brussels Gewest volgt op 1 januari 2020. 

Om de entiteiten bij die taken te helpen en de continuïteit van de betaling aan de gezinnen te verzekeren, is FAMIFED nauw betrokken bij de voorbereiding van deze splitsing:

  • als beheerder van het betaalcircuit met verschillende betaalactoren 
  • als kinderbijslagfonds van de overheid een kwaliteitsvolle dienstverlening blijven garanderen aan de gezinnen en een correcte uitbetaling van de kinderbijslag
  • als expert voor het toekomstig kinderbijslagbeleid 

Hieronder vind je per regio nuttige informatie.

Vlag Waals GewestWoon je in Wallonië

Wil je meer weten over de uitvoering van de 6de Staatshervorming in het Waalse Gewest en de impact ervan op de kinderbijslag?

Lees de folder:  "Allocations familiales. Quoi de neuf en Wallonie" of bekijk de video.

Meer info: www.wallonie.be of www.aviq.be.

Vlag Vlaamse GemeenschapWoon je in Vlaanderen?

Wil je meer weten over de uitvoering van de 6de Staatshervorming in de Vlaamse Gemeenschap en de impact ervan op de kinderbijslag?

Lees meer via deze nuttige links: www.fons.be of www.groeipakket.be.

Vlag Brussels Hoofdstedelijk GewestWoon je in Brussel?

Wil je meer weten over de uitvoering van de 6de Staatshervorming in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en de impact ervan op de kinderbijslag?

Lees meer op www.iriscare.brussels, www.famiris.brussels. Wil je weten op hoeveel kinderbijslag je recht hebt vanaf 2020? Doe de test met deze rekenmodule!

Vlag Duitstalige GemeenschapWoon je in de Duitstalige Gemeenschap?

Wil je meer weten over de uitvoering van de 6de Staatshervorming in de Duitstalige Gemeenschap en de impact ervan op de kinderbijslag?

Lees meer via deze nuttige links: www.dglive.be/.